Cinema amb valors: Els refugiats d’ara i d’abans

 

Activitat de cinema per a tractar la crisi dels refugiats, no només els d'ara sinó els d'abans.   Subvencionat 

Descripció de l’activitat

La crisi dels refugiats que sacseja el món, sobretot Europa i l’Orient Mitjà, ha colpit fortament les consciències de les societats d’occident, tanmateix, la situació no es resol i sembla entrar en un bucle sense solució. Malgrat això les crisis de refugiats s’han succeït repetidament durant la història. Obrir la mirada i fer present problemàtiques ja oblidades però algunes plenament vigents ens servirà per prendre distància i reflexionar sobre la crisi de refugiats actual.

 

Els audiovisuals són una eina per reflexionar i sensibilitzar a la societat d’aquest fet. 

Conceptes desenvolupats

Aquesta activitat és idònia per treballar: Refugiats, crisis migratòries, solidaritat, política internacional, món àrab, joves refugiats, Saharauis, barreja de cultures, multiculturaritat.

L’activitat consta de quatre sessions, tres documentals seleccionats del Festival Gollut, mostra de referència del cinema compromès i fotoperiodisme i un film de ficció sobre la temàtica a triar en funció de les característiques del grup i dels objectius del centre.
Films que es 

  1. BEIRUT DC. SEEING THE SELF. Sessió interessantíssima del projecte "SEEING THE SELF" de Beirut DC que compta amb el suport de la UNICEF, on joves refugiats de Líban de diferents onades mostren la seva condició. Ells mateixos expliquen càmera en mà la seva situació. Molt indicat per treballar amb joves i per empatitzar amb les persones que viuen aquesta situació. Film distribuït per la Mostra de cinema àrab i mediterrani de Catalunya.

  2. KAFANA. Film de Silvia Venegas i Juan Antonio Moreno. Realitzat per Medicus Mundi Mediterrània i Making DOC. Sinopsi: Després de 40 anys d'exili forçat, el poble saharaui ha sigut capaç d'aixecar un Estat al que només li falta recuperar el seu territori, el Sàhara Occidental. Els camps de refugiats s’han convertit en els emplaments de conservació de la seva identitat.

  3. ALPUXARRAS. Documental de Rafael Toba. Realitzat per Cooperativa de Cine y Documental. Un film sobre el passat àrab de la història d'Espanya. Alpuxarras narra la conquesta musulmana i la seva presència a Galícia, la posterior reconquesta cristiana fins a l'expulsió final dels moriscos en el segle XVII, els fluxos de refugiats que es produïren llavors i la repoblació de l'Alpujarra per colons Gallecs portats a la força. I com les costums àrabs s’han incorporat a la nostra cultura, i deliberadament, s’ha volgut obviar aquesta part de la nostra identitat.

  4. GURUMBÉ, CANCIONES DE TU MEMORIA NEGRA. Director: Miguel Ángel Rosales. Documental musical. Amb la explotació comercial de les colònies americanes, es porten al port de Sevilla centenars d'africans per ser venuts com a esclaus. Alguns seraan exportats a les colònies i uns altres es quedaran a la ciutat.

  5. ABANS DE LA NEVADA. Director: Hisham Zaman. Noruega – Iraq. En col·laboració amb la Mostra de cinema àrab i mediterrani de Catalunya.

  6. FILM DE FICCIÓ A TRIAR. Es facilitaran diferents títols en funció de les característiques del grup.

Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

 

Preu

1 sessió de 2h         350 €

2 sessions de 2h      680 € ( 4 h en total)

4 sessions de 2h   1.350 €  (8 h en total)

 


Taller inclòs dins del catàleg de Tallers i Activitats formatives d'àmbit cultural 2018 de la Diputació de Barcelona
Subvencionat 
per a municipis de Barcelona. Tramita-ho aquí

 

Durada

Sessions de 2 hores (1, 2, 3 o 4 sessions)

Format de l'activitat

Cada sessió consta d'una presentació i contextualització del filmla projecció i la dinamització del debat i cinefòrum amb els assistents. Inclou els drets d'exhibició de les pel·lícules i el desplaçament. El format del curs pot modificar-se segons les necessitats del centre.

Tipus d’activitat

Curs

Àmbit Subàmbit

Audiovisuals, Història contemporània, Societat 

Públic

Juvenil, Adult, Gent gran. És recomana un grup màxim de 30 participants.

Requisits tècnics

Projector digital, ordinador i sonorització de sala connectats entre sí. Micròfon, en cas de sala de grans dimensions. Connexió a internet WIFI.

 

Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

Logo Festival gollut

Divendres 24 Maig 2024

Aquest web usa cookies – Este web usa cookies + info.

Accepto - Acepto