Cinema amb valors: la memòria dels testimonis de la Guerra Civil Espanyola

 

Curs per escoltar els testimonis directes de la Guerra Civil que expliquen en primera persona el que va passar.  Subvencionat 

Descripció de l'activitat

El Règim franquista i la posterior transició a la democràcia han estat dos períodes de temps en què la veu dels testimonis de la Guerra Civil ha estat mitigada i en els quals no s’ha explicat a la societat tot el que realment va succeir. Les generacions posteriors, les que ara tiren el país endavant, els cal aquests testimonis per aprendre del passat i ser conscients del que va passar.

 

La transmissió oral dels testimonis en forma d’audiovisuals són una eina per reflexionar i sensibilitzar a la societat d’aquest fet.

Aquest programa és ídoni per treballar: La Guerra Civil Espanyola, els testimonis i experiències dels supervivents de tots els bàndols, la II República, els refugiats republicans, l’exili, els inicis de la II Guerra Mundial.

Cada sessió d’aquest curs consta de tres parts: una presentació d’un film, del seu context històric i social, la projecció d’una pel·lícula amb valors i d’una dinamització d’un debat final on els assistents reflexionaran sobre el tema de cada sessió.

L’activitat consta de quatre sessions, 2 documentals seleccionats del Festival Gollut, mostra de referència del cinema compromès i fotoperiodisme i 2 films de ficció o documentals sobre la temàtica a triar en funció del grup i objectius de l’activitat del centre.

Films que es projectaran:

  1. FUGIR DE L'OBLIT. Film d'Abel Moreno. En Pitu s’ha passat tota la vida fugint. Fugint del franquisme, del camp de refugiats d’Argeles-sur-Mer, del camp de concentració de Dachau, del camp d’extermini de Treblinka, de la matança d’Oradour-sur-Glane,…En Pitu és un supervivent de 3 camps de concentració. Film guanyador de 2 premis Gollut 2016, el del públic i el del millor documental.

  2. VENCIDXS. Un film d'Aitor Fernández. Realitzat i produït per Datecuenta. Film impactant de 107 testimonis directes de la Guerra Civil i la II República. Persones d’arreu de l’Estat expliquen davant la càmera el que realment els va passar. Paraules i emocions que queden gravades a la memòria. Film guanyador del Premi Gollut del Públic 2014.

  3. VALADREDO. Director: Oriol Riart. Gènere: Docu-ficció. Versió: Català. Descriu una de les batalles més cruents i alhora més desconegudes que va tenir lloc al Pirineu català durant la Guerra Civil: la batalla de la muntanya de Valadredo, als termes municipals de Llavorsí i Rialp. El documental es divideix en tres parts: l'arribada del front al Pallars Sobirà i la batalla del Valadredo, l'activitat de les unitats guerrilleres republicanes a la rereguarda franquista i la immediata postguerra, en la que els habitants de les zones més properes al front van trobar en la venda de metralla i material bèl·lic un mitjà econòmic per sobreviure.

  4. FILMS DE FICCIÓ A TRIAR. Es facilitaran diferents títols en funció de les característiques del grup.

Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

 

Preu

1 sessió de 2h         350 €

2 sessions de 2h      680 € ( 4 h en total)

4 sessions de 2h   1.350 €  (8 h en total)

 


Taller inclòs dins del catàleg de Tallers i Activitats formatives d'àmbit cultural 2018 de la Diputació de Barcelona
Subvencionat 
per a municipis de Barcelona. Tramita-ho aquí

 

Durada

Sessions de 2 hores (1, 2, 3 o 4 sessions)

Format de l'activitat

Cada sessió consta d'una presentació i contextualització del film, la projecció i la dinamització del debat i cinefòrum amb els assistents. Inclou els drets d'exhibició de les pel·lícules i el desplaçament. El format del curs pot modificar-se segons les necessitats del centre.

Tipus d’activitat

Curs

Àmbit Subàmbit

Audiovisuals, Història contemporània, Memòria històrica 

Públic

Juvenil, Adult, Gent gran. És recomana un grup màxim de 30 participants.

Requisits tècnics

Projector digital, ordinador i sonorització de sala connectats entre sí. Micròfon, en cas de sala de grans dimensions. Connexió a internet WIFI.

 

Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

Logo Festival gollut

Divendres 24 Maig 2024

Aquest web usa cookies – Este web usa cookies + info.

Accepto - Acepto