Cinema amb valors: Els moviments socials a Espanya

 

Activitat per comprendre com s'han gestat els moviments socials que han canviat el panorama polític de l'Estat Subvencionat 

Descripció de l'activitat:

La desafecció ciutadana respecte al poder polític i a la indignació creixent envers a la situació socioeconòmica en què s’ha submergit l’Estat espanyol, ha fet sorgir noves formes de mobilització ciutadana, que van molt més enllà dels moviments obrers i sindicals tradicionals. El 15M ha desembocat en la fi del sistema de bipartidisme. Les diferents expressions organitzades de lliuta han agafat diferents noms i corrents en funció del lloc, àmbit i ubicació geogràfica però totes comparteixen un mateix esperit. Les Plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH), els Campamentos Dignidad, Les Corralas o las Mareas en defensa d’allò públic i comú, són en gran mesura noves formes de moviments social.

Els audiovisuals són una eina per reflexionar, sensibilitzar i ajudar a la societat a prendre distància i a dotar d’aquests moviments socials d’una perspectiva en el temps.

Aquesta activitat és idònia per treballar: Moviments socials, activisme, joves,solidaritat, política, drets de les dones, feminisme, drets humans, drets socials, drets universals.
Cada sessió d’aquest curs consta de tres parts: una presentació d’un film, del seu context històric i social, la projecció d’una pel·lícula amb valors i d’una dinamització d’un debat final on els assistents reflexionaran sobre el tema de cada sessió. La sessió també inclou la projecció d’un reportatge de fotoperiodisme.


L’activitat consta de quatre sessions, dos documentals seleccionats del Festival Gollut, mostra de referència del cinema compromès i fotoperiodisme i un film de ficció sobre la temàtica a triar en funció de les característiques del grup i dels objectius del centre.


Films que es projectaran:

  1. NO ESTEM SOLS. Film de Pere Joan Ventura, amb producció del Gran Wyoming i Pere Portabella. És un film documental construït a peu de carrer, al gran escenari de la rebel·lió ciutadana durant els últims anys a Espanya. Ciutats com Madrid, Barcelona, València, Gijón i Sevilla marquen el recorregut de la pel·lícula per mostrar la força col.lectiva dels moviments socials, organitzats de manera espontània per denunciar la perversió de la democràcia.

  2. HABITAR LA UTOPÍA. Film de Mariano Agudo. Sinopsi: Crisis. Habitatges buits. Desnonaments. Un cruel triangle davant el qual un grup heterogeni però sòlid, encapçalat per dones, va decidir exercir el seu dret a l’habitatge i a reallotjar-se en un edifici deshabitat buit, fruit de l’especulació, que no era de la seva propietat: La Corrala Utopía. Sense llum. Sense aigua. Sense por.

  3.  i 4. DOS FILMS DE FICCIÓ O DOCUMENTALS A TRIAR. Es facilitaran diferents títols en funció de les característiques del grup.


Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

Preu

1 sessió de 2h         350 €

2 sessions de 2h      680 € ( 4 h en total)

4 sessions de 2h   1.350 €  (8 h en total)

 


Taller inclòs dins del catàleg de Tallers i Activitats formatives d'àmbit cultural 2018 de la Diputació de Barcelona
Subvencionat 
per a municipis de Barcelona. Tramita-ho aquí

 

Durada

Sessions de 2 hores (1, 2, 3 o 4 sessions)

Format de l'activitat

Cada sessió consta d'una presentació i contextualització del filmla projecció i la dinamització del debat i cinefòrum amb els assistents. Inclou els drets d'exhibició de les pel·lícules i el desplaçament. El format del curs pot modificar-se segons les necessitats del centre.

Tipus d’activitat

Curs

Àmbit Subàmbit

Audiovisuals, Història contemporània, Societat 

Públic

Juvenil, Adult, Gent gran. És recomana un grup màxim de 30 participants.

Requisits tècnics

Projector digital, ordinador i sonorització de sala connectats entre sí. Micròfon, en cas de sala de grans dimensions. Connexió a internet WIFI.

 

Els films documentals formen part del catàleg de Festival Gollut, mostra de cinema compromès, denúncia social i fotoperiodisme.

Logo Festival gollut

Comparteix-ho amb els teus amics

Dimarts 4 Octubre 2022

Aquest web usa cookies – Este web usa cookies + info.

Accepto - Acepto